– Et automatisk brandalarmeringsanlæg (ABA) sikrer en meget tidlig varsling af en opstået brand.
Overførsel til redningsberedskabet
Den store fordel ved automatisk brandalarmering er, at alarmen overføres automatisk og direkte til redningsberedskabet. Det sikrer en meget hurtig udrykning og forøger i høj grad beredskabets muligheder for at bekæmpe branden.
Overvågning når virksomheden er lukket
Mange brande opstår, når virksomhederne er lukkede – eller i områder, som ikke er bemandede.
ABA-anlægget sikrer, at en brand opdages – også når der ikke er personale til stede. Herved reduceres risikoen for storskader med lange driftsstop til følge.
Varsling af personale
ABA-anlægget kan også tilkobles lydgivere, der automatisk vil varsle personalet i en bygning om faren og muliggøre en tidlig og effektiv evakuering af bygningen.
Krav til ABA-anlæg (udførelse, kontrol og vedligeholdelse)
Anlæg skal udføres, kontrolleres og vedligeholdes efter Dansk Brandteknisk Instituts bestemmelser for ABA-anlæg – DBI Retningslinie 232 Automatiske Brandalarmanlæg. Andre anerkendte udenlandske standarder kan også anvendes.
Et ABA-anlæg kræver løbende vedligeholdelse og eftersyn for at opretholde det ønskede sikkerhedsniveau.
Hvis anlægget misligholdes, er der risiko for fejlalarmer, som er til stor gene for redningsberedskaberne. Desuden medfører det ofte en opkrævning fra redningsberedskabet på grund af fejludrykning.
Ekstra gevinst ved ABA-anlæg
Muligheden for tidligt at opdage og begrænse en brand øges væsentligt ved tilstedeværelsen af et forskriftsmæssigt og korrekt vedligeholdt ABA-anlæg. Dette medfører reduktion af prisen på brandforsikringen.
Forsikringsbranchen har udviklet et gratis web-værktøj Brandtabsberegneren. Programmet beregner forventede skadestørrelser med og uden sikringsanlæg og kan anvendes til illustration af ABA-anlæggets skadebegrænsende effekt.